Deze site gebruikt Cookies. Klik op de knop als u dit accepteert.

Kip op grootmoeders manier.

Kip op grootmoeders manier is er in veel varianten. Onderstaande recept is beproefd en doet het bij ons erg goed. Het is een éénpans gerecht en voor grote of kleine gezinnen te maken. Onderstaande hoeveelheden zijn richtlijnen. Houd je van extra wortelen ? Doe die er dan gewoon bij. Dit geld ook voor de overige ingrediënten. Uiteindelijk komt alles bij elkaar in één pan en de ingrediënten maken de smaak.

 

Ingrediënten (2 personen)20151022 180210

2 Kippenpoten (1 per persoon)
1 pakje Spekblokjes
250 gram Wortelen klein gesneden (schijfjes)
1/2 potje Zilveruitjes
1/2 bakje Champignons
1/2 klein potje of blikje Doperwten
500 gram Aardappelblokjes (bv Aviko)


Bereiding

Kruid de kippenpoten en braad deze goed gaar. Haal het vlees van de botjes. Dat gaat het gemakkelijks als het vlees goed gaar is.
Bak ondertussen de spekblokjes in het bakvet waar de kippenpoten in bereid zijn en doe daar de kleingesneden wortelen en champignons bij. Als de groente gaar is, het kippenvlees, de erwten en zilveruitjes toevoegen en alles lekker laten doorwarmen op een zacht vuurtje.
Bak de aardappel blokjes in een koekenpan.

Het vocht van het groente/vlees mengel afgieten en de gebakken aardappelblokjes toevoegen. En klaar is kees !!


Tips

Je kunt er ook voor kiezen om het vocht niet af te gieten.
Met de hoeveelheden groente is goed te variëren.
De aardappelblokjes kun je er ook los bij doen, maar alles door elkaar zorgt voor de smaaksensatie !!

Eet smakelijk.

 

De "R" zit weer in de maand. Tijd voor Snert.

Erwtensoep is een traditionele Hollandse soep. Het recept voor erwtensoep is al eeuwenoud en past uitstekend in het koude winterklimaat van Nederland. Op vliegbasis Leeuwarden is het een lange traditie: op de woensdagmiddag tijdens de lunch een heerlijk bord verse erwtensoep. De benaming snert wordt gebruikt voor erwtensoep die een dag heeft gestaan en daardoor dikker en smaakvoller is.

Speciaal voor liefhebbers, een recept om onze befaamde erwtensoep te gaan ervaren !!

 

IngredientenErwtensoep ingredienten

600 gram spliterwten
1 kilo krabbetjes
500 gram buikspek
1 verse metworst
2 preien in ringen gesneden
1 knolselderij in blokjes gesneden
1 bosje gehakte bladselderij
1 rookworst

 

Bereiding

Het vlees met een beetje zout in ongeveer 2,5 liter koud water opzetten en aan de kook brengen, en ongeveer twee uur zachtjes laten trekken. Het gare vlees uit de pan halen en af laten koelen. Om te voorkomen dat de soep te vet wordt kunt u eventueel de bouillon een tijdje laten staan om het overtollige vet eraf te scheppen.
De gewassen spliterwten, knolselderij en prei toevoegen. Alles onder af en toe roeren lekker laten pruttelen, totdat de erwten zacht, gaar en zalvig zijn. Ondertussen het vlees van het bot halen, snijden en weer toevoegen aan de erwtensoep, inclusief de gesneden rookworst.

De erwtensoep op smaak maken met zout, verf gemalen peper en eventueel iets bouillonpoeder.

 

Tips

  • Hou een gedeelte van de prei, ui en knolselderij achter, roerbak dit vlak voor het serveren in de wok met een beetje olijfolie. Doe het op het allerlaatste moment door de erwtensoek
  • Roggebrood met spek is een populair bijgerecht bij een pan erwtensoep. Hou een gedeelte van het buikspek achter en serveer dit op het roggebrood. Ook rookspek, katenspek of Zeeuws spek kun je op het roggebrood serveren.
  • Besmeer het roggebrood eens met grove mosterd voor een pittige variant.
  • Durf te experimenteren, wees nooit bang in de keuken.

 

Veel succes met dit recept !